07 Mei 2011

Resepi Hari Ni...PuDiNg KaRaMeL....

Puding ni aku buat sendiri...sedap dan simple utk santapan keluarga...

Puding karamel
1 tin susu cair
1 tin telur ayam - kalau pakai saiz A dalam 7 biji
1 tin air
4 sudu besar gula pasir
1 tsp vanila
1 tbsp tepung kastard

Note: Pakai tin susu cair yang digunakan untuk menyukat. 

Untuk buat karamel: 

6 tbsp gula pasir
sedikit air
(dlm 3/4 cwn jer)
* Masak gula sehingga kekuningan dan tuangkn sedikit air dalam periuk hingga gula cair dan bertukar jadi warna kuning keemasan. Ketepikan. 
  1. Didihkan air dlm pengukus. Ikat tutup kukus dgn kain.(ni supaya air x jatuh kt puding dan blubang cam jerawat)
  2. Kacau air dan gula pasir dalam bekas. Pastikan gula hancur.(nk senang blend je gula yg dh disukat td)
  3. Masukkan susu, telur, vanila dan tpg kastard. Kacau perlahan dan rata.
  4. Tapis adunan kedalam loyang karamel.(kalau x tapis nti puding bketul2)
  5. Masukkan dalam kukusan bila air kukusan mendidih.
  6. Kukus selama 20 minit.
Hidangkan sejuk.Telangkupkan dlm pinggan dan warna kekuningan bhgn bwh tu ke atas, br nmpk cantik cm dlm gambar tu.


Selamat mencuba....

2 ulasan:

  1. my favourite dessert....especially during ramadhan...

    BalasPadam
  2. huhuhu...anak2 I, bila2 masa je buat mesti suka...tp time bulan puasa mmg best buat ni...

    BalasPadam