Puding ni aku buat sendiri...sedap dan simple utk santapan keluarga...
Puding karamel
1 tin susu cair
1 tin telur ayam - kalau pakai saiz A dalam 7 biji
1 tin air
4 sudu besar gula pasir
1 tsp vanila
1 tbsp tepung kastard
Note: Pakai tin susu cair yang digunakan untuk menyukat.
Untuk buat karamel:
6 tbsp gula pasir
sedikit air (dlm 3/4 cwn jer)
1 tin telur ayam - kalau pakai saiz A dalam 7 biji
1 tin air
4 sudu besar gula pasir
1 tsp vanila
1 tbsp tepung kastard
Note: Pakai tin susu cair yang digunakan untuk menyukat.
Untuk buat karamel:
6 tbsp gula pasir
sedikit air (dlm 3/4 cwn jer)
* Masak gula sehingga kekuningan dan tuangkn sedikit air dalam periuk hingga gula cair dan bertukar jadi warna kuning keemasan. Ketepikan.
- Didihkan air dlm pengukus. Ikat tutup kukus dgn kain.(ni supaya air x jatuh kt puding dan blubang cam jerawat)
- Kacau air dan gula pasir dalam bekas. Pastikan gula hancur.(nk senang blend je gula yg dh disukat td)
- Masukkan susu, telur, vanila dan tpg kastard. Kacau perlahan dan rata.
- Tapis adunan kedalam loyang karamel.(kalau x tapis nti puding bketul2)
- Masukkan dalam kukusan bila air kukusan mendidih.
- Kukus selama 20 minit.
Selamat mencuba....
my favourite dessert....especially during ramadhan...
BalasPadamhuhuhu...anak2 I, bila2 masa je buat mesti suka...tp time bulan puasa mmg best buat ni...
BalasPadam